Uusia ideoita palapelien kokoamiseen: valokuvasuunnistusta ja aistiharjoituksia

Palapelien kokoaminen kehittää mm. matemaattista ajattelua, hienomotoriikkaa, muistia ja hahmotuskykyä. Meidän palapelimme ovat jo hetken aikaa olleet liian helppoja taaperolle. Emme kuitenkaan vielä ole saaneet aikaiseksi hankkia haastavampia ja siksi päätin keksiä uusia ideoita vanhojen palapelien kokoamiseen.


Laitoimme palapelinpalat yhdessä laatikkoon ja täytimme laatikon palloilla. Lapsen tehtävänä oli etsiä palapelinpalat pallojen seasta ja koota palapeli. Annettuani ohjeet, viisas lapseni alkoi tyhjentää palloja pois laatikosta, jonne olimme ne juuri yhdessä laittaneet. Leikin oli kuitenkin tarkoitus olla myös aistiharjoitus, joten näytin lapselle, kuinka palapelinpaloja etsitään laatikosta työntämällä käsi pallojen sekaan. Ensin käden laittaminen pallojen sekaan jännitti lasta, mutta olikin hauskaa, kun hän pääsi vauhtiin. Piilotimme palat laatikkoon monta kertaa uudelleen. Paloja voi piilottaa myös esimerkiksi raa'an makaronin tai riisin sekaan.


Toisella kerralla piilotin paloja ympäri kotiamme. Annoin lapselle vihjeen palapelinpalan sijainnista ja lapsen piti käydä etsimässä palat: "Seuraava pala on koiran vesikupin vieressä". Kokeilin myös valokuvasuunnistusta palojen etsimisessä. Otin kännykällä kuvan kohdasta, jossa palapelinpala on, näytin kuvan lapselle ja lapsen piti etsiä pala kuvan perusteella. Tehtävää voi vaikeuttaa rajaamalla kuvaa erilailla. Jos kuvassa näkyisi esimerkiksi vain yksi parkkitalon parkkiruutu, tehtävä olisi vaikeampi kuin nyt, kun parkkitalo näkyy kokonaan.


Valokuvasuunnistuksesta lapsi piti erityisen paljon. Kuorin itse samalla perunoita ja palapeli oli vieressäni keittiössä. Lapsi kävi luonani katsomassa yhden valokuvan kerrallaan, lähti sitten etsimään piilotettua palaa ja toi sen paikalleen palapeliin. Tämä on nopea ja helppo aktiviteetti valmistella vaikkapa illalla valmiiksi aamua varten, jolloin aamulla voi itse vielä loikoilla hetken, kun lapsi etsii innokkaana piilotettuja palapelinpaloja.

Tein meille myös uuden palapelin piirtämällä esineiden ääriviivoja kartongille. Lapsen piti asetella esineet  ääriviivojen päälle. Meillä sattui olemaan tähän sovipia kartonginpaloja, mutta palapelin voisi tehdä myös piirtämällä kaikki ääriviivat samalle paperille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti