Askartele soittimet iloisiin musiikkihetkiin

Yli kuukauden blogitauon jälkeen on aika palata uusien ideoiden kanssa. Alkusyksy on ollut meillä hektinen minun siirtyessäni osittaiselta hoitovapaalta täysipäiväisesti töihin ja taaperon aloittaessa päiväkodin. Illat ja viikonloput ovat täyttyneet pääasiassa kiukkukohtauksista, halihetkistä, sairastelusta ja tavallisesta arjen puuhailusta. Nyt tuntuu siltä, että me molemmat taaperon kanssa alamme sopeutua uuteen arkeen ja kaipaamme kotiinkin taas uutta puuhaa. Minä löydän itseni selailemasta paikallisen Facebook-kirppiksen leluvalikoimaa, sillä en jaksa illasta toiseen leikkiä samoilla leluilla. Sitten taas muistan, etten halua kerätä kotiin leluvuorta, vaan mieluummin ideoin meille jotakin puuhaa, josta me molemmat innostumme. 

Me emme ole lainkaan musikaalisia, enkä ole kotivuosina tarjonnut tällä saralla taaperolle kuin lastenlaulujen kuuntelemista ja joitakin laululeikkejä. Nyt päiväkodissa taapero on ihastunut soittimiin ja päätin hankkia niitä kotiinkin. En kuitenkaan kävellyt kauppaan, vaan selailin Pinterestiä ja kaivelin kaappeja. Nyt meiltä löytyy neljä erilaista soitinta, jotka ovat olleet aktiivisessa käytössä viikon verran. Osan soittimista askartelimme yhdessä, mutta suurimman osan sain väkertää aivan itse, sillä niiden askartelu oli vielä liian haastavaa malttamattomalle taaperolle. Vaikka en yleensä ole suuri askartelun ystävä, oli yllättävän mukavaa rauhoittua hektisen arjen vastapainoksi askartelemaan aivan yksin. 


Rumpua varten yritin löytää kaapeista metallirasiaa tuloksetta. Löysin kuitenkin pahvisen purkin, jonka pohja on metallia ja päätin kokeilla sen toimivuutta rumpuna. Poistin rasiasta kannen ja pingotin sen tilalle ilmapallon, josta olin leikannut kapeimman osan pois. Kun ilmapallo oli liimattu paikoilleen, oli rumpu käyttövalmis. Koristeeksi liimasin rasian ympärille vielä valkoista ja mustaa paperia. Muutaman päivän soitimme rumpua käsin, jonka jälkeen taapero toivoi rumpukapuloita. Erinomaiset rumpukapulat syntyivät massapalloista, joihin liimasin varsiksi coctailtikut. Suklaamunien yllätyskuorista (joita olen pääsiäisestä saakka säästänyt askarteluidean toivossa) tein rytmimunat. Tämä onkin varmasti kaikille tuttu askartelu, eli sisään vain jotakin helisevää ja soitin on valmis. Minä virkkasin kuorien päälle päällysteen, jotta taapero ei varmasti pääse aukaisemaan kuoria. Ja ovathan ne mukavamman näköisiä näin. Viime virkkauskerrasta on jo aikaa, joten kuvassa olevasta ensimmäisestä päällysteestä tuli...kamala, mutta toinen onnistui jo paremmin. Ensin virkataan pätkä spiraalia, sitten ketjusilmakkaa ja kun kuori on melkein peitossa, kavennellaan. Sadeputken askartelimme talouspaperihylsystä. Työnsimme hylsyn läpi paljon pieniä nauloja ja keräsimme ulkoa kiviä, jotka kilisevät nauloihin sadeputkea kallistettaessa. Muoviroskien seasta löysin keksipaketin kuoret, joista leikkasin hylsyn päihin sopivat tulpat. Hylsyn päät voi toki tukkia millä tahansa muullakin. Lopuksi päällystin hylsyn liimaamalla sen päälle huopakangasta. 

Tämän viimeisen soittimen nimeä on kertakaikkiaan muistanut, mutta kiitos ihanan kommentin, sekin selvisi. Kyseessä on siis apinarumpu. Sitä varten tarvitaan kaksi sosepurkin metallikantta, lankaa, kaksi helmeä ja jäätelötikku tms. varsi. Maalasimme sosepurkkien kannet mustiksi ja jäätelötikun punaiseksi. Kun maali oli kuivunut, liimasin kuumaliimalla kannet yhteen niin, että niiden väliin jäi jäätelötikku ja lanka, jonka molempiin päihin oli solmittu helmet. Meidän apinarummussamme langat jäivät aavistuksen liian lyhyiksi, mutta hyvin rumpu silti soi, kun sitä heiluttaa. 
Onko teillä askarreltu jotakin soittimia? Olisi mukava kuulla vinkkejä, millaisilla soittimilla voisimme täydentää orkesteriamme. Triangelia taapero kovasti toivoisi, mutta saattaa olla, että sen kanssa joudun katsastamaan kaupan tarjonnan, sillä en ainakaan vielä ole keksinyt, kuinka se askarreltaisiin. 

Instagramin puolelle on muuten tulossa myöhemmin ääninäytettä meidän soittimistamme. Ilmapallosta askarreltu rumpu kumisee hienosti ja sadeputkestakin kuuluu hauska ääni. Kannattaa siis ottaa leikkinurkka seurantaan, mikäli se ei vielä ole. 2 kommenttia: